Ciasto Dyniowe

Pobierz
Ciasto Dyniowe

Lista zakupów:

  • ¼ dyni
  • 100g Dzwoneczków od TAGO
  • 1 ciasto kruche
  • 1 żółtko
  • 200ml maślanki
  • 1 łyżka kremu czekoladowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100g orzechów
  • garść pistacji
  • 200ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ziaren wanilii
  • szczypta soli

Lista kroków:

  1. Za pomocą łyżki pozbądź się gniazd nasiennych z dyni. Pokrój dynię w paski i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii na około 30minut.

  2. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż na nią ciasto kruche. Następnie wstaw je do piekarnika na 30min razem z dynią.

  3. Do blendera wsyp Dzwoneczki od TAGO i zblenduj na pył.

  4. Na patelni podpraż orzechy.

  5. Upieczoną dynię zblenduj na puree. Dodaj do niej zblendowane Dzwoneczki od TAGO, maślankę, cukier brązowy oraz jajka. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie do masy dodaj orzechy.

  6. Całą masę przelej na upieczone już ciasto kruche i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopnii na 30-40 minut.

  7. Upieczone ciasto możesz udekorować ubitą śmietaną kremówką oraz pistacjami.

  8. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: