Najszybszy piernik świąteczny

Pobierz
Najszybszy piernik świąteczny

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie pierników od TAGO
  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 100g miodu
  • 50g orzechów włoskich
  • 100g masła
  • gwiazdki anyżu
  • 2 łyżki kakao
  • kandyzowana skórka pomarańczy
  • sok z cytryny i pomarańczy
  • szklanka mleka
  • łyżka ziaren wanilii
  • pół szklanki cukru brązowego
  • łyżka sody oczyszczonej
  • sól

Lista kroków:

  1. Do garnka dodaj masło, mleko, cukier brązowy, ziarna wanilii i miód. Włącz gaz i rozpuść, aż połączą się składniki.

  2. Do miski dodaj kakao, mąkę, przyprawę do piernika, sodę. Składniki mokre dodaj do składników suchych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Pamiętaj, że nie może być grudek. Masa musi być jednolita.

  3. Pierniki od TAGO dokładnie posiekaj i dodaj do masy. Nadają Świątecznego piernikowego aromatu naszemu ciastu.

  4. Gotową przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Dodaj orzechy.

  5. Piecz ciasto przez 30 – 45 min w piekarniku nagrzanym do 170stopnii.

  6. W międzyczasie przygotuj lukier – cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Robiąc lukier pamiętaj, aby dodawać sok po łyżeczce – wówczas będziesz miała kontrole nad konsytencją.

  7. Upieczone ciasto polej lukrem i posyp kandyzowaną skórką z pomarańczy.

  8. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: