Perfekcyjne eklery

Pobierz
Perfekcyjne eklery

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie Maltballs od TAGO
  • 250g kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100g mleka
  • 100g wody
  • 100g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru

Lista kroków:

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj wodę, masło, sól oraz cukier. Gdy masło się roztopi dodaj mąkę. Całość mieszaj energicznie aż do powstania ciasta. Jeszcze chwilę je mieszaj podgrzewając, aż do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od garnka.

  2. Następnie garnek zdejmij z ognia i ostudź. Do masy dodaj 4 jajka i przy użyciu miksera połącz składniki na jednolite ciasto.

  3. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i wyłóż na papier do pieczenia tworząc kilku centymetrowe „kreski” . Eklery piecz w 200 stopniach przez 25min.

  4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej roztopioną schłodzoną czekoladę oraz zblendowane Maltballsy od TAGO

  5. Tak przygotowaną masą dekoruj rozkrojone na pół eklery.

  6. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: