Smażone Lody

Pobierz
Smażone Lody

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie Ciastek Owsianych TAGO
  • 3 jaja
  • 300 ml lodów
  • 1 litr oleju roślinnego
  • polewa waniliowa
  • polewa czekoladowa
  • mus wiśniowy
  • świeże owoce sezonowe

Lista kroków:

  1. Ciasteczka Owsiane TAGO przesyp do blendera. Następnie z blenduj partiami na pył. Przesyp do miseczki.

  2. Do drugiej miski wbij jaja. Rozbełtaj dokładnie.

  3. Gałkownicą lub łyżką wykrój lody z pojemnika. Następnie rękami uformuj kule.

  4. Przygotowane kulki lodowe obtocz w ciastach. Zrób to dokładnie, aby ciasteczka przywarły do lodów. Następnie włóż do zamrażarki, aby zamarzły.

  5. Zamarznięte kulki ciasteczkowe wyjmij z zamrażalnika. Obtocz w rozbełtanym jaju, a następnie jeszcze raz w ciasteczkach. Pamiętaj, aby ciasteczka dokładnie obtoczyły kulkę. Włóż do zamrażalnika na 30 minut.

  6. Do garnka wlej litr oleju. Następnie włącz gaz i rozgrzej do temperatury, która umożliwi smażenie.

  7. Używając łyżki cedzakowej delikatnie przełóż kulki do rozgrzanego oleju. Smaż do chwili, aż panierka ciasteczkowa zamieni kolor na brązowy. Pamiętaj, aby nie trwało to dłużej, niż 30 – 40 sekund. Inaczej lody ukryte pod panierką w skutek wysokiej temperatury zaczną się rozpuszczać.

  8. Usmażone kulki lodowe przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym. Odsącz tłuszcz.

  9. Talerz na którym będziesz serwował lody udekoruj polewą czekoladową oraz waniliową. Całość polej musem wiśniowym.

  10. Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: