Kremowa Pasja Z Nutą Tiramisu/ Zabajoną/ Kakaowo-Orzechową

pobierz
Kremowa Pasja Z Nutą Tiramisu/ Zabajoną/ Kakaowo-Orzechową

Lista zakupów:

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 200 g cukru brązowego
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 100 g kakao
  • 50 g orzechów włoskich

 

Krem:

  • 1 opakowanie TAGO Biscuits z kremem o smaku tiramisu i z czekoladą mleczną/TAGO Biscuits z kremem o smaku zabajone i z czekoladą mleczną/TAGO Biscuits z kremem kakaowo-orzechowym i z czekoladą mleczną
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • 1 tabliczka czekolady

Lista kroków:

Jaja ubij w dzieży miksera na puszystą masę razem z cukrem. Nie przestawaj ubijać i dodawaj po łyżce mąki. Miksuj, aż składniki się połączą i nie będzie grudek. 

Do ubijającej się masy dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, mleko oraz połowę kakao. Połącz składniki.

Do gotowej masy dodaj orzechy włoskie i za pomocą szpatułki delikatnie wymieszaj składniki.

Ciasto przełóż do prostokątnej formy wysmarowanej masłem. Piecz w temperaturze 180 °C przez 40-50 minut.

Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Połowę TAGO Biscuits – całe z kremem, rozdrabiamy w malakserze na drobny pył. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki – tak aby były wyczuwalne w kremie. Zimną śmietanę ubijamy razem z mascarpone na sztywną masę. Następnie dodajemy pokrojone ciastka i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy z kremem śmietanowym.

Na wierzch ostudzonego ciasta wykładamy warstwę przygotowanego kremu. Bierzemy tarkę i trzemy na wierzch czekoladę.

 

Smacznego!

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: