Zimowe ciasto korzenne

pobierz
Zimowe ciasto korzenne

Lista zakupów:

  • 100 g Dzwoneczków od TAGO
  • 3 jaja
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z ziarnami wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy

Lista kroków:

  1. Do dzieży miksera dodaj jaja oraz cukier. Ubij na jasną kremową masę.
  2. Następnie dodawaj partiami rozpuszczone masło. Pilnuj, aby całość nieustannie się ubijała.
  3. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki. Do miksującej się masy dodaj łyżka po łyżce przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, przyprawy korzenne oraz Dzwoneczki od TAGO. Na koniec dodaj skórkę kandyzowaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
  5. Piecz w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku, aż ciasto będzie suche (może sprawdzić wykałaczką).
  6. Gotowe ciasto udekoruj lukrem oraz skórką z pomarańczy.

Produkty TAGO wykorzystane w przepisie: